Restaurant Week - By the way... restauracja Gdynia

Dusiowa Kuchnia została ambasadorką festiwalu kulinarnego Restaurant Week, który od piątku przez cały tydzień będzie trwał w Trójmieście. Wybrane restauracje będą serwować 3-daniowe doświadczenie w cenie 39 zł. Tegorocznym hasłem festiwalu są emocje na talerzu. Miałam przyjemność odwiedzić i przetestować menu z restauracji By the way


Rezerwacje do tej restauracji możecie zrobić tu - rezerwuj. Po więcej szczegółów zapraszam do rozwinięcia wpisu. 
W By the way...restauracji serwowana jest kuchnia polska z nowoczesnym tchnieniem spod rąk szefa kuchni Damiana Białkowskiego. Więcej o restauracji znajdziecie w tej relacji klik.
Podczas Restaurant Week dostępne będą dwa menu do wyboru: mięsne i rybne. W tajemnicy Wam powiem, że prawdopodobnie będzie też kilka dodatkowych deserów oraz można będzie zamówić dedykowane autorskie koktajle (oddzielnie płatne). 
Na początek kulinarnej uczty podano do stołu poczęstunek od szefa kuchni, czyli amuse bouche, które dzisiaj serwowano w postaci pomidorowej salsy z chipsami z warzyw.


I menu


Podany na ciepło żytni tost z wątróbką drobiową, remouladą cebuli i warzywami. 


Pierś z kaczki z karmelizowaną marchewką, brukselką i musem z pieczonych jabłek. 




Propozycja autorskiego koktajlu do tego dania głównego to:
porzeczkowo-bananowe martini bianco. 


Ciepłe brownie z bitą śmietaną i mrożonymi malinami.


II menu


Świeża sałata z krewetkami zimnowodnymi, pomidor, ogórek, lekki dressing ziołowy. 


Dorsz skrei pieczony z warzywami sezonowymi, ziemniakami i pomidorami.



Propozycja autorskiego koktajlu do tego dania głównego to:
martini bianco na zielonej herbacie z rokitnikiem. 


Mus czekoladowy z orzechami i rokitnikiem. 


Przedstawiam jeszcze kolejne dwa autorskie koktajle, które możecie zamówić w restauracji:
biały rum/applejack/limonka/sok jabłkowy.
martini extra dry/bourbon campan/pomarańcza/applejack.




Rezerwacje róbcie tu: restaurantweek.pl.
Największym zaskoczeniem okazała się świetna wątróbka w niecodziennych dodatkach, przepyszny po raz kolejny okazał się dorsz skrei, a ciepłe brownie przeniosło mnie do nieba :). 


7 komentarzy:

  1. Ja także wybieram się na Restaurant Week :) W tym roku wybrałam restaurację, która serwuje polskie dania, mam nadzieję, że będzie pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Super :) a kiedy przewidujesz kolejny wpis o Krecie?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w planie są :) a powiedz co by Cię interesowało?

      Usuń
    2. Nabardziej chyba interesowałaby mnie strona kulinarna, czego koniecznie trzeba spróbować będąc na Krecie, co stamtąd przywieźć itp :)

      Usuń
    3. kolejny wpis gotowy http://www.dusiowakuchnia.pl/2017/05/co-musisz-zjesc-na-krecie-10-potraw-do.html

      Usuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger