Co musisz zjeść na Krecie? 10 potraw do zjedzenia!

Kreta zaskoczy Was wieloma pysznymi potrawami, bo sama wyspa jest duża i różnorodna. Dieta śródziemnomorska, w tym kreteńska została uznana jako najzdrowsza na świecie. Na Krecie spożywa się bardzo tłuszczu, oczywiście w postaci oliwy z oliwek bogatej w nienasycone kwasy tłuszczowe. Wysoki jest też odsetek spożycia warzyw i owoców, a te na wyspie są po prostu wspaniałe - pomidory cudownie pachną, zielona papryka jest soczysta, a arbuzy słodziutkie. Oczywiście Grecy spożywają też dużo wina :) - dzięki temu wszystkiemu bardzo rzadko zapadają na choroby serca. 
Co warto zobaczyć na Krecie? Znajdziecie w moim poprzednim wpisie o Krecie: klik. 



Dobrze, to co zjeść na Krecie? 

1. Sałatkę grecką - która zupełnie nie przypomina tej "polskiej greckiej sałatki" , a jest genialna! Nie było dnia, w którym nie zajadałam się soczystymi pomidorami, papryką i ogórkami w towarzystwie najlepszej ever fety! Do tego całość polana oliwą i byłam w niebie, mogłam to jeść na śniadanie, obiad i kolację :) to idealna sałatka na upały. 




2. Souvlaki - czyli greckie szaszłyki, o kurcze jakie to było dobre! Z mięsa wieprzowego lub kurczaka w aromatycznych ziołach albo serwowane w picie razem z frytkami. Wiele miejsc serwuje też doskonałą jagnięcinę - w naszym hotelu mięso często było delikatnie doprawiane cynamonem, co mi niestety kompletnie nie pasowało, ale wiem też, że miało wielu fanów. 




3. Owoce morza - w naszym hotelu w opcji all inclusive serwowano często były owoce morza, które smakowały wybornie np. sałatka z ośmiorniczką, ale wybraliśmy się też ostatniego dnia do restauracji i byliśmy totalnie zaskoczeni - wielka porcja, doskonała jakość, świeżość i wszystko za około 3 Euro, kalmary, ośmiornice, krewetki czego dusza pragnie :). Polecam Restauracje Kima w Agios Nikolaos, która znajduje się nad samym morzem tworząc wieczorem niesamowity klimat, kiedy około 2 metry obok nas już znajdują się fale, widać port, a jedzenie jest doskonałe :).







4. Tzatziki - gęsty sos na bazie greckiego jogurtu (który jest tutaj naprawdę gęsty), ogórków, czosnku i ziół. Idealnie orzeźwia i pasuje zarówno do mięs jak i owoców morza. Porcja w restauracji Kima z Agios Nikolaos za 2,5 Euro to porcja jak dla całej wielkiej rodziny :). 


 

5. Baklavę - super słodki deser z ciasta filo przekładanego orzechami i polewanego miodem :).



 6. Oliwki - dotąd nie przepadałam za oliwkami i raczej ich unikałam, ale te na Krecie smakowały zupełnie inaczej, że tak powiem dla mnie były zjadliwe i całkiem nieźle sprawdzały się np. w sałatce greckiej, także warto spróbować w szczególności marynowanych z różnymi przyprawami. 



Creetan olive oil farma Agios Nikolaos

7. Oliwa - warto rozejrzeć się czy w okolicy nie ma farmy oliwek, my w ten sposób trafiliśmy na ekologiczną farmę, którą mogliśmy zwiedzać, ale także w sklepie zakupić produkty najwyższej jakości (Creatan olive oil farm)



8. Dolmades, czyli greckie gołąbki z liśćmi z winogron, które skrywają w środku ryż z ziołami, no mnie nie przekonały, ale może to idealna propozycja dla wegetarian?

9. Mousaka - kojarzy mi się, że to taka grecka lasagne, czyli przekładane mięso z jagnięciny lub wieprzowiny z bakłażanami i pomidorami, zapiekane z serem. Jeśli lubicie lasagne to musaka to coś dla Was :). 

10. Fava - grecka pasta z fasoli, z którą wiążę się pewna anegdotka :). W hotelu na kolacji nie było podpisane, co znajduje się na talerzu, a ja byłam przekonana, że to jakiś kiepski hummus, który mi w sumie bardzo smakował :). Okazało się, że to grecka pasta, która polana oliwą była naprawdę dobra. 

P.S. Gdyby wino było jedzeniem znalazłoby się na 11 punkcie :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger