Ucierane ciasto z rabarbarem

Pyszne, lekkie, delikatnie ciasto z kwaskowatym rabarbarem, a do tego bardzo proste do zrobienia. Wszystkie przepisy z rabarbarem tu. Jeśli zrobicie to wyślijcie na fanpagu zdjęcie lub oznaczajcie zdjęcia na instagramie


Ucierane ciasto z rabarbarem

4 jajka
250 g margaryny lub masła
1,5 szklanki cukru + 2 łyżki cukru waniliowego
2 szklanki mąki tortowej
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
3-4 łodygi rabarbaru + 3 łyżki cukru

Rabarbar pokroić w kosteczkę i zasypać 3 łyżkami cukru.
Margarynę lub masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch.
Dodawać kolejno po 1 jajku ciągle miksując.
Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia dodać do miski i zmiksować aż ciasto będzie gładkie.
Blaszkę dużą, prostokątną 20x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Wylać ciasto na papier, wyrównać - z rabarbaru odlać sok, który puścił, a następnie rozłożyć go na cieście, delikatnie dociskając do ciasta.
Piec przez 45 minut w temp.180 st.C. do tzw. suchego patyczka.





6 komentarzy:

  1. Uwielbiam ciasta z rabarbarem. W tym roku zdecydowałam się nawet na to, by wyhodować swój własny w ogrodzie. Nie było to wcale trudne. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wygląda wybornie, na pewno mnie skusi przetestowanie tego przepisu :) Dzięki i zajrzyj na mojego bloga :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Swietny latwy przepis, bardzo takie lubie. A rabarbar uwielbiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. to kiedy zrobisz ciasto? :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dużo tego rabarbaru u Ciebie - to celowy zabieg? :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Celowo, bo mamy sezon :) Piękny Twój sklep :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger