Łaciate ciasto z rabarbarem

Zapraszam Was na kolejne ciasto z rabarbarem, tym razem w wersji łaciatej :). 


Łaciate ciasto z rabarbarem

4 jajka
250 g margaryny lub masła + 2 łyżki oleju
1,5 szklanki cukru
2 szklanki mąki tortowej
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka kakao
3-4 łodygi rabarbaru + 3 łyżki cukru
płatki kokosowe (albo migdałowe)

Rabarbar pokroić w 1 cm kawałki.
Margarynę lub masło utrzeć z cukrem na puch.
Dodawać kolejno po 1 jajku ciągle miksując.
Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia dodać do miski i zmiksować aż ciasto będzie gładkie.
Blaszkę dużą, prostokątną 20x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Wylać 2/3 ciasta na papier, a do reszty ciasta dodać olej i kakao - zmiksować.
Nakładać łyżką w różnych miejscach ciemne ciasto na jasne tworząc łatki.
Rozłożyć rabarbar, a wierzch posypać płatkami kokosa.
Piec przez 40 minut w temp.180 st.C. do tzw. suchego patyczka.
Podawać posypane cukrem pudrem.



2 komentarze:

  1. Zbliża się lato to i rabarbar króluje w przepisach. Ale nie narzekam! Bardzo lubię, bo kojarzy mi się z dzieciństwem, kiedy zrywało się taki z ogródka, posypywało cukrem i zżerało. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piękne wspomnienie, ja rabarbar poznałam dopiero jako dorosła :)

      Usuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger