Pizza ze szparagami

Staram się w tym roku nacieszyć szparagami, bo zaczęły wreszcie mi smakować i lubię z nimi eksperymentować. Wszystkie przepisy na szparagi tu.

Pizza ze szparagami, szynką parmeńską i suszonymi pomidorami

 ciasto:
1 i 3/4 szklanki mąki 
3/4 szklanki ciepłej wody
2 łyżeczki suchych drożdży
2 łyżeczki oliwy 
3/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki cukru

sos pomidorowy:
400 ml passaty pomidorowej
łyżka oliwy
cebula
sól, pieprz
bazylia/oregano
2 ząbki czosnku

dodatki:
zielone szparagami
szynka parmeńska
suszone pomidory
mozzarella
żółty ser


Wszystkie składniki na ciasto razem wyrobić i odstawić na godzinę w ciepłym miejscu.
W tym czasie w rondlu rozgrzać oliwę, dodać posiekaną drobno cebulę i ząbki czosnku - podsmażyć; dolać passatę pomidorową, doprawić solą, pierzem i ziołami; gotować aż sos zgęstnieje - wystudzić.
W między czasie wrzucić szparagi na wrzącą wodę i gotować 3 minuty, a następnie blanszować (przelać zimną wodą).
Ciasto ponownie wyrobić, następnie wywałkować na dwa placki, jak najcieniej - przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (jeśli mamy kamień do pieczenia pizzy to wywałkowane pizze położyć na drewnianej łopatce/desce wysypanej mąką, najlepiej semoliną).
Na cieście rozsmarować sos pomidorowy, który przykryć warstwą startego sera.
Ułożyć dodatki na pizzy - szparagi, szynkę i suszone pomidory. 
Piec przez 25 minut w temp. 200 st.C - po 20 minutach pieczenia dołożyć na wierzch mozzarellę. 
Pieczenie na kamieniu do pizzy - max. temp. piekarnika i około 5-7 minut pieczenia.








2 komentarze:

  1. Wspaniale wygląda ta pizza. Zdecydowanie muszę ją spróbować, jeszcze ze szparagami!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger