Szakszuka przepis

Szakszuka to jedno z najmodniejszych śniadań. Pojawia się w restauracjach, rządzi na blogach kulinarnych i pojawia się na instagramowych śniadaniach. To po prostu smażone jajka z pomidorami na tunezyjski sposób. Po więcej przepisów na śniadania zapraszam Was tu

Szakszuka
mała cebula
2 duże pomidory malinowe
papryka czerwona opcjonalnie
 kawałek ok. 10 cm kiełbasy chorizo (może być też wiejska)
4 jajka
sól, świeżo mielony pieprz
świeża bazylia
olej/masło klarowane

Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła klarowanego z olejem.
Zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodać małe kawałki chorizo lub kiełbaski wiejskiej i przyrumienić.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w grubą kostkę, a następnie wrzucić na patelnie (w tym miejscu można dodać też paprykę).
Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem - nie mieszać, aby pozostały pomidory w kawałkach.
Wbić 4 jajka, smażyć aż się zetną - pod koniec przykryć całość pokrywką.
Doprawić jajka solą i pieprzem, a przed podaniem posypać świeżą bazylią.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger