Dekonstrukcja sernika z truskawkami

To miał być piękny sernik na zimno na twarogu, ale zapomniałam o galaretce i powstała modna dekonstrukcja sernika. Ciasto smakowało pysznie! Przepisy na ciasta bez pieczenia tu

Dekonstrukcja sernika na zimno z truskawkami 


1 kg twarogu z wiaderka
szklanka cukru pudru
200 ml śmietanki kremówki (36%)
4 łyżeczki żelatyny (tyle ile w instrukcji na 1 litr)
pół szklanki gorącej wody

ciasteczka oreo kilkanaście sztuk
galaretka truskawkowa + szklanka wrzątku
truskawki
świeża mięta

Składniki powinny być w temp. pokojowej.
Twaróg przełożyć do miski, wlać kremówkę, dodać cukier puder i zmiksować na gładką masę.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić, a następnie wlać do ciasta, a jednocześnie miksować.
Na dno formy (użyłam dużej prostokątnej, ale może być tortownica 26 cm) wyłożyć ciasteczka oreo.
Zalać twarogową masą, włożyć do lodówki aby masa stężała.
Galaretkę rozpuścić we wrzątku i przelać do płaskiego naczynia, a następnie włożyć do lodówki.
Sernik pokroić na kawałki, galaretkę w kostkę - wyłożyć na talerz.
Dodać truskawki i miętę.

2 komentarze:

  1. Super serniczek, naprawdę uwielbiam takie, zawsze są mega smaczne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Prezentuje się bardzo oryginalnie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger