Letnie menu w Sofitel Grand Sopot

Niedawno miałam ogromny zaszczyt ponownie uczestniczyć w kolacji degustacyjnej w Sofitel Grand Sopot. Podczas uroczystej kolacji poznawaliśmy letnie menu autorstwa szefa kuchni Tomasza Koprowskiego. Dania zaprezentowano w towarzystwie luksusowych szampanów Perrier-Jouet. Zapraszam Was najpierw do obejrzenia relacji z wiosennego menu abyście mieli szerszy obraz poglądu na kartę dań w hotelu - klik









Kolacja rozpoczęła się od degustacji szampana, a potem płynnie przeszliśmy do delektowania się daniami w letnim wydaniu. 
Poniżej przedstawię nazwy serwowanych dań oraz dobranych do nich szampanów, a na samym końcu kilka słów ode mnie. 



Małże Św. Jakuba, fioletowy kalafior, groszek, zielone jabłko.
Perrier-Jouet Grand Brut.



Foie gras, brioche, maliny, palona czekolada, jabłko pieczone w miodzie, rabarbar.
Perrier-Jouet Blason Rose. 




Krem z młodej kapusty, suszona kiełbasa, zsiadłe mleko, koper.


Filet z sandacza, młode warzywa, kalarepa, koper włoski, rak, limonka.
Belle Epoque.





Comber jagnięcy, ciecierzyca, pomidory, wiśnie, papryka, słodki ziemniak.
Belle Epoue Rose.



Grand Mille feuille, wanilia, maliny, lody śmietankowe.
Blason Rose.



Carpaccio z melona, arbuz, sorbet limonkowy, mięta.
Grand Brut.




Najbardziej zachwycona, podobnie jak ostatnio, byłam przystawką foie gras, bo tutaj każdy element dania się dopełniał. Sporym zaskoczeniem okazał się dla mnie krem z młodej kapusty, który zaserwowano w formie cappuccino, to była świetna zupa, a za kapustą wcale nie przepadam. Ryba była idealnie przygotowana, jagnięcina wybornie smakowała. Deser, w którym się zakochałam to tradycyjne, francuskie mille feuille, czyli listki ciasta francuskiego przekładane kremem patissiere - niebo w gębie. Dopełnieniem tego deseru były kawałki czekolady (te pomarańczowe na zdjęciu), które smakowały owocowo :). Wszystko smakowało doskonałe w towarzystwie luksusowych szampanów, gdzie ceny butelki sięgały kilka set złotych, ah to był bardzo przyjemny wieczór :). 

Na koniec mam dla Was BONUS - filmik z kolacji.


Na które danie Wy byście się skusili? 




6 komentarzy:

  1. Małże św. Jakuba, sandacz i deser z malinami - już mi się włączył ślinotok ;).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. widzę, że lubimy podobne klimaty :)

      Usuń
  2. Skusiłabym się na szampana...na nieograniczoną jego ilość :) i na desery :) Grand Mille feuille, wanilia, maliny, lody śmietankowe.
    Blason Rose i Carpaccio z melona, arbuz, sorbet limonkowy, mięta.
    Grand Brut. Asia Marzejon z fb.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że znalazłabyś coś dla siebie :)

      Usuń
  3. Dziękuję za filmik ! Oby więcej ich było z Twoich kulinarnych wypraw :-) Asia Marzejon z fb.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger