Makaron ze szparagami i szynką parmeńska

Ten makaron powstał zupełnie przypadkiem z tego co miałam pod ręką, czyli w lodówce. Okazał się naprawdę smacznym eksperymentem i wzbudził zainteresowanie koleżanek z pracy :). Dodatek suszonych płatków drożdżowych zastępuje sprytnie parmezan. Płatki drożdżowe mają serowy posmak, a przy tym są źródłem witamin z grupy B, chromu, żelaza czy magnezu. Bardzo je lubię. 

Makaron ze szparagami, szynką parmeńską i suszonymi pomidorami
garść zielonych szparagów
3 łyżki pestek słonecznika
kilka suszonych pomidorów
kilka plasterków szynki parmeńskiej
3 dymki albo 1 szalotka
sól, świeżo mielony pieprz
łyżka suszonych płatków drożdżowych
masło klarowane do smażenia
ugotowany makaron

Na maśle zeszklić pokrojoną szalotkę lub dymki, a po chwili dodać obrane i pokrojone na pół łodyżki szparagów.
Po chwili dodać pokrojone suszone pomidory, pestki słonecznika i płatki drożdżowe.
Doprawić do smaku solą i pieprzem. 
Podawać z makaronem i szynką parmeńską.


3 komentarze:

  1. Uwielbiam makarony. Do tej pory nie jadłam go ze szparagami ale chyba muszę spróbować przygotować bo jestem bardzo ciekawa smaku.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dajcie mi boczek zamiast szynki i mogę jeść! :>

    OdpowiedzUsuń
  3. Makarony to jest to co lubię najbardziej. Nigdy mi się nie znudzą ponieważ sposobów ich przygotowania jest masa. Takiej wersji jeszcze nie jadłam ale bardzo mi się podoba i wszystko przede mną. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger