Pieczony dorsz w całości

Już dawno miałam ten przepis wstawić, ale ciągle mi gdzieś umykał, a jest to naprawdę fajny przepis i pomysł na przygotowanie dorsza pieczonego w całości. 

Pieczony dorsz w całości z kruszonką

kilka niedużych wypatroszonych dorszy
masło + koperek
sól, pieprz ziołowy, pieprz cytrynowy
bułka tarta + oliwa + sok z połowy cytryny

Dorsze natrzeć od środka i zewnątrz przyprawami: solą, pieprzem ziołowym i cytrynowym.
Do środka ryby włożyć masło wymieszać z posiekanym koperkiem.
Bułkę tartą wymieszać z sokiem cytrynowym, lekko posolić bułkę, a następnie dodać stopniowo oliwę aż uzyskamy konsystencję mokrego piasku.
Kruszonką z bułki posypać ryby, można dodać na wierzch koperek i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st.C.
Piec przez 30 minut. 



1 komentarz:

  1. Takie rybki są najlepsze, cała siła smaku w prostocie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger