Tort truskawkowy bez pieczenia

Dzisiaj jest nasz dzień - mój i P. To już tyle lat wspólnego pałaszowania moich słodkości :). 

Tort truskawkowy bez pieczenia
500 g świeżych truskawek + kilkanaście sztuk na wierzch
2 galaretki poziomkowe + 400 ml gorącej wody
500 ml śmietanki 36%
5 łyżek cukru pudru (do smaku)

galaretka krystaliczna (przezroczysta) smak truskawka-wanilia
podłużne biszkopty
świeża mięta

Galaretki poziomkowe rozpuścić w wodzie i zostawić do przestudzenia.
Truskawki bez szypułek zmiksować blenderem mus.
Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
Galaretkę wymieszać ze zmiksowanymi truskawkami, a następnie przelewać je stopniowo do ubitej śmietany.
Wylać trochę masy do tortownicy o średnicy 26 cm, a następnie przekrojone na pół biszkopty układać przy brzegu formy (dzięki temu, że nalejemy trochę masy będzie łatwo je układać).
Włożyć do lodówki aby masa trochę stężała, a następnie wylać całość i ponownie włożyć do lodówki.
Rozpuścić krystaliczną galaretkę wg instrukcji na opakowaniu.
Na wierzchu tortu rozłożyć truskawki i zalać je tężejącą krystaliczną galaretką.
Włożyć do lodówki - przed podaniem ozdobić miętą.





3 komentarze:

  1. Truskawek już się najadłam, teraz czekam na sezon śliwkowy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O Matko! Cudownie to wygląda!
    Zapraszam do nas: protistskitchen.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Gratulacje!
    Kolejnych wspaniałych wspólnych lat Wam życzę :)
    A tort idealny na tak doniosłą okazję :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger