Ciasto z porzeczkami i agrestem

Kiedy ktoś zadaje mi pytanie "co najbardziej lubisz gotować?" to z prędkością światła odpowiadam "kocham piec". Pieczenie mnie relaksuje, sprawia przyjemność, a potem lubię ciastem częstować moich bliskich. Na blogu najwięcej przepisów jest właśnie na ciasta - klik. Poniższe ciasto jest słodkie, ale tą słodycz przełamują kwaskowate owoce. 


Ciasto jogurtowe z porzeczkami i agrestem oraz kruszonką


4 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki cukru
5 jajek
250 g margaryny (lub masła)
pół szklanki greckiego jogurtu
po garści: czerwonych porzeczek, czarnych porzeczek, agrestu

kruszonka:
3 łyżki masła
pół szklanki mąki
1/3 szklanki cukru

Margarynę rozpuścić i ostudzić.
Jajka zmiksować z cukrem na puszysta masę.
Dodać przesianą mąkę z proszkiem i wymieszać.
Wlać jogurt i zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. 
Blache prostokątna 20x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią połowę ciasta. 
Posypać ciasto częścią umytych owoców, przykryć resztą ciasta i rozsypać resztę owoców na wierzchu.
Przygotować kruszonkę: masło rozetrzeć z mąką na mokry piasek, dodać cukier i posypać nią wierzch ciasta.
Piec ciasto w temp. 180 st.C. przez 50 minut - sprawdzić patyczkiem czy jest suche, jak nie to dopiec jeszcze kilka minut.








3 komentarze:

  1. Ale zajefajne ciasto, koniecznie bede musiała je spróbować.. :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie słodko-kwaśne połączenia :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger