Pierniczkowe śledzie

Toruń to naprawdę piękne miasto, do którego lubię wracać - na blogu znajdziecie moje kulinarne toruńskie podboje, a tutaj opisywałam Wam zeszłoroczne Święto Piernika.  Czy pamiętacie, że mój pierwszy przepis na blogu to właśnie pierniczki? :) Dzisiaj natomiast zapraszam Was na przepis, który od razu wpadł mi do głowy, kiedy zobaczyłam ten konkurs konkurs.kopernik.com.pl. Dziewczyna z nad morza, z Trójmiasta, a co u nas króluje za składnik? Oczywiście śledź! Tym sposobem skąpałam śledzia w pierniczkach i wyszedł mi korzenny, pierniczkowy śledź z nutą pomarańczy. Pierniczki dałam też nie pierwsze lepsze, bo Katarzynki z ciasta leżakowanego 12 miesięcy z edycji limitowanej (Wy możecie użyć tych łatwiej dostępnych). Do tego pieprz pomarańczowy, który świetnie podkręcił smak wszystkiego, ale jeśli go nie macie to wystarczy wymieszać pieprz ziołowy z kurkumą i suszoną skórką pomarańczową. Przepis jest banalnie prosty, a sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole :). 

Pierniczkowe śledzie na żytniej grzance

2 sztuki filetów śledziowych w oleju
2 łyżki oleju
2 czerwone cebule
szczypta soli
2 łyżki octu balsamicznego
łyżeczka cukru trzcinowego
duża szczypta pieprzu pomarańczowego
rozkruszone 2 pierniczki
grzanka z chleba żytniego
koperek lub natka pietruszki

Śledzie wyjąć z oleju i posypać pieprzem pomarańczowym.
Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju.
Dodać szczyptę soli i pieprz pomarańczowy
Dolać ocet balsamiczny, energicznie mieszać aż odparuje, a potem dodać cukier i chwilę razem smażyć.
Dodać rozkruszone pierniczki i całość wymieszać aż czekolada się lekko roztopi.
Na grzankę wyłożyć część karmelizowanej cebuli, a na wierzch ułożyć śledzie.W wersji mniej estetycznej wymieszać śledzie z karmelizowaną cebulą i wtedy serwować na grzance.
Ozdobić zielonym - koperkiem lub natką. 





2 komentarze:

  1. Naprawdę świetnie to wygląda, nigdy bym na to nie wpadła!

    OdpowiedzUsuń
  2. Super post i mega przepis.Też kocham gotować. W wolnym czasie zapraszam do mnie justynaax.blogspot.com
    :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger