Zupa meksykańska z chorizo

Ta zupa jest idealna zarówno latem, kiedy mamy dostęp do taniej papryki, ale także zimą, kiedy rozgrzeje nas w chłodne wieczory. Zimą warto rozgnieść odrobinę fasoli i ciecierzycy, aby zupę zagęścić. 

Pikantna meksykańska zupa z chorizo
200 g chorizo
2 czerwone i 1 żółta papryka
czerwona cebula
2 ząbki czosnku
puszka czerwonej fasoli
puszka ciecierzycy
puszka pomidorów
1 litr bulionu lub wody
olej do smażenia
natka pietruszki/ świeża kolendra
sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, wędzona papryka

Na patelnię wlać łyżkę oleju i podsmażyć chorizo pokrojone w plasterki.
Dodać kolejną łyżką oleju i posiekaną cebulę - smażyć aż się zeszkli.
Dodać czosnek w plasterkach, chwilę razem przesmażyć. 
Następnie wrzucić wszystkie papryki pokrojone w większą kostkę. 
Smażyć około 5 minut, a potem wlać puszkę pomidorów. 
Po kilku minutach dolać bulion i dusić wszystko przez około 10 minut. 
Na koniec dodać odcedzoną fasolę i ciecierzycę oraz doprawić do smaku przyprawami: solą, pieprzem, słodką, ostrą i wędzoną papryką.
Przed podaniem posypać kolendra lub natką pietruszki. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger