Leczo z dynią i pieczarkami + nowa patelnia

Nadeszła jesień i zrobiło się jakoś szaro za oknem, więc dzisiaj jesienne leczo z dynią i pieczarkami pełne kolorów i smaków. Leczo z dynią przygotowałam w moim nowym woku, który dostałam w ramach współpracy ze sklepem Tescoma.  Wok to moja ulubiona patelnia, bo raz dwa się nagrzewa i można w niej przygotować szybko dania jednogarnkowe. Ten wok ze zdjęcia jest masywny i przeznaczony do wszystkiego rodzaju kuchenek, ma dno indukcyjne ze stali nierdzewnej, posiada powłokę nieprzywierającą Teflon Classic i nienagrzewającą się rączkę. Gotowanie w takim woku to czysta przyjemność. 


Leczo z dynią i pieczarkami



2 cebule
2 ząbki czosnku
około 150 g pieczarek
pół małej dyni hokkaido
zielona i czerwona papryka
sól, świeżo mielony pieprz czarny
papryka słodka, ostra i wędzona
imbir, kurkuma, zioła włoskie
szklanka wody lub bulionu
pokrojone pomidory z puszki
olej do smażenia
natka pietruszki do posypania

W woku rozgrzać olej i przesmażyć pokrojoną cebulę.
Pod koniec dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. 
Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i smażyć razem.
Dynię pokroić na 1-2 cm kawałki ze skórką i wrzucić na cebulę, smażyć razem około 10 minut. 
Dodać pokrojoną w kawałeczki paprykę czerwoną i zielona, wymieszać.
Zalać całość szklanką wody lub bulionu, dodać pomidory z puszki.
Doprawić do smaku wszystkimi przyprawami, dusić razem około 10 minut. 
Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Leczo podawać z ryżem lub pieczywem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger