Jak zrobić oponki serowe?

.Już 8 lutego Tłusty Czwartek , który rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. W Tłusty Czwartek nie liczymy kalorii, a polska tradycja i wierzenia ludowe mówią, że pączki zjedzone w ten dzień przynieść mają nam powodzenie i szczęście przez cały rok.
Moje przepisy na Tłusty Czwartek znajdziecie tu, a szczególnie Waszej uwadze polecam:



Cytrynowe oponki serowe

ok.20 sztuk
  • 500 g twarogu (dałam półtłusty, drobno mielony)
  • 500 g mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 120 g cukru
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki śmietany
  • łyżka spirytusu lub octu
  • sok z 1 cytryny
  • skórka starta z 2 cytryny

  • cukier puder+starta skórka z cytryny
  • olej do smażenia


Składniki na oponki (oprócz soku z cytryny i skórki) wymieszać ze sobą. Wyrobić ciasto, jeśli będzie za suche dodać łyżkę śmietany - ciasto powinno lekko kleić się do rąk. Podczas wałkowania podsypywać ciasto mąką i rozwałkować na grubość ok 1 cm. Szklanką wykrajać krążki, a np. kieliszkiem mniejsze okręgi na środku. Rozgrzać olej np. w głębszej patelni i smażyć oponki z dwóch stron na złoty kolor. Odsączać oponki na papierze kuchennym. Przed podaniem wymieszać cukier puder z dowolną ilością skórki cytrynowe i oprószyć cytrynowym cukrem pudrem oponki serowe.
Oponki serowe najlepiej smakują jeszcze ciepłe :).




2 komentarze:

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger