Szukaj na blogu

Greckie chlebki pita do gyrosa

Chlebki pita to jeden z najstarszych rodzajów przygotowanego chleba. Na Zakynthosie zaraz obok domowego pieczywa stanowi podstawę kuchni. Jak już raz nauczycie się je robić to zakochacie się. Chlebki pita robimy na rozgrzanej patelni, więc nie potrzebny jest piekarnik. Można wypchać je czym chcecie - ja jutro podam Wam przepis na klasyczny grecki gyros. Słowa "pita" wywodzi się z greckiego i oznacza po prostu płaski placek. Przygotowuje się je na bazie ciasta drożdżowego (jeżeli boicie się drożdży tak ja kiedyś to zróbcie podpłomyki), które po przygotowaniu jest dosyć elastyczne aby móc coś w środek zapakować i zawinąć wnętrze. Przepis na chlebki pita to moje odkrycie!


W ramach Tygodnia Greckiego opublikowałam dla Was już kilka przepisów:



Greckie chlebki pita

przepis na około 4 sztuki



  • 100 ml wody
  • 3 g drożdży suszonych
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 200 g mąki pszennej
  • łyżka oliwy
  • szczypta soli

Ciepłą wodę wymieszać z drożdżami i cukrem. Dodać jogurt, mąkę pszenną, oliwę i sól. Wszystko ponownie wymieszać i zacząć zagniatać ciasto. Wyrobione ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia przez min. 30 minut. Podrośnięte ciasto podzielić na kilka części, wywałkować podsypując mąką na okrągły placek wielkości patelni. Patelnię rozgrzać, a potem kłaść placek i piec z dwóch stron aż się będzie rumienił po około 2-3 minuty z każdej strony (placek się unosi na patelni, bo rośnie, więc można go delikatnie docisnąć). Jeszcze ciepłe chlebki pita faszerować wybranymi składnikami. 



4 komentarze:

  1. Świetnie - czekałem na taki przepis - dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam pity,ale zawsze kupowałam gotowe,muszę koniecznie wypróbować Twój przepis,pozdrawiam:)
    Basia

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)