Szukaj na blogu

Proste pomarańczowe ciasto

Ostatnim przepisem jaki zaserwuję Wam z okazji mojego Tygodnia Greckiego na blogu jest bardzo proste ciasto pomarańczowe. To ciasto przypomina mi wypijaną frappe w upale dni w kawiarni, do której jakże gościnni Grecy podają kawałeczek ciasta pachnącego pomarańczami - keik portokali tak dokładnie się je nazywa. Jest niezwykle wilgotne, pachnące pomarańczami, ale także aromatem oliwy (do tego ciasta użyłam najlepszej oliwy na świecie - przeczytajcie o niej tu). Jeżeli lubicie to sypnijcie do niego trochę cynamonu, bo w niektórych miejscach też pachniało korzennymi aromatami. 


Greckie ciasto pomarańczowe



  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego lub białego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • pół szklanki oliwy
  • pół szklanki soku pomarańczowego
  • skórka starta z dwóch pomarańczy
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej

Cukier wymieszać ze skórką pomarańczową. Dodać sok z pomarańczy, oliwę, jogurt i jajka - wymieszać rózgą. Na koniec wsypać przesianą mąkę z proszkiem i sodą, a potem łyżką delikatnie wszystko połączyć. Ciasto wyłożyć do małej keksówki lub formy o średnicy 20 cm wysmarowanej oliwą i wysypaną bułka tartą. Piec w temp. 180 st.C. przez 50 minut do tzw. suchego patyczka.

καλή όρεξη [kali oreksi] - SMACZNEGO :)






6 komentarzy:

  1. Zapisane! Będzie zrobione na Wielkanoc w foremce króliczkowej:-) Jak nie zapomnę zrobić zdjęcia, to się pochwalę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie możesz zapomnieć zrobić zdjęcia :) udanych wypieków!

      Usuń
  2. i jaki cudowny kształt ma to ciacho :) aż chce się jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie i nie jest chyba wcale trudne w przygotowaniu. Będę musiała spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. koniecznie daj znać czy wyszło :)

      Usuń
  4. Bardzo lubie tego rodzaju ciasta! koniecznie musi się znaleźć na moim świątecznym stole. jestem ciekawy czy zasmakuje również mojej rodzince i znajomym

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)