Rożki karnawałowe - przepis na Tłusty Czwartek

Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami, więc przygotowałam rożki karnawałowe z konfiturą w środku. Rożki karnawałowe to chrupiące ciasteczka ze słodką konfiturą w środku, smażone na głębokim tłuszczu. Przepis na rożki karnawałowe poniżej, a więcej przepisów na Tłusty Czwartek tu


Rożki karnawałowe





ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 żółtko
  • szklanka mleka
  • pół kostki rozpuszczonego masła 100 g


  • konfitura (różana, wieloowocowa, truskawkowa)
  • do smarowania: białko + łyżeczka wody
  • do posypania: cukier puder

Składniki na ciasto zagnieść ze sobą i elastyczne, zagniecione ciasto włożyć do lodówki na godzinę w celu schłodzenia.
Po tym czasie ciasto rozwałkować i pokroić na kwadraty. Na środek kwadratu wykładać konfiturę (dobrze aby była bardzo gęsta). Brzegi kwadratów posmarować rozmieszanym białkiem z wodą i skleić ze sobą na kształt trójkąta. Dodatkowo brzegi można docisnąć widelcem. 
Smażyć na rozgrzanym oleju w głębokiej patelni z dwóch stron na złoto. Odsączać z tłuszczu na ręczniku papierowym. 
Przed podaniem rożki karnawałowe posypać cukrem pudrem. Z przepisu wychodzi około 25 nie za dużych rożków.



11 komentarzy:

  1. Wyglądają bardzo pysznie! Na pewno chętnie wykorzystam Twój przepis jako alternatywa dla tradycyjnych pączków :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło, udanego zagniatania ciasta :)

      Usuń
  2. Ale super wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepiękne rożki, wyglądają bardzo uroczo i apetycznie. To dobra alternatywa dla tych, którzy lubią pączki, ale wolą zjeść je w mniejszych ilościach. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie alternatywa dla pączusiów :)

      Usuń
  4. Wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger