Tort dacquoise - beza z orzechami, daktylami i kremem kajmakowym

Czy wiedzieliście, że białka można mrozić? Jeżeli potrzebuję do jakiegoś przepisu tylko żółtek (np. kruche ciasteczka czy pączki) to mrożę w woreczkach lub pojemniczkach białka. Beza na takich odmrożonych białkach wychodzi jeszcze łatwiej.
Na koniec karnawału przygotowałam dla Was słynny tort dacquoise (czytamy"dakłas"). Polecam Wam też tort Pavlova z granatem, bezę z truskawkami i tartę cytrynową z bezą


Tort dacquoise - beza z orzechami, daktylami i kremem kajmakowym

na 2 płaty bezowe:
  • 6 białek
  • 250 g cukru białego
  • 50 g cukru trzcinowego
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • garść orzechów włoskich lub pekan
  • 4-6 posiekanych daktyli
na masę:
  • 250 g mascarpone
  • 250 ml śmietany 30 lub 36 %
  • łyżka cukru pudru
  • 150 g masy kajmakowej z puszki
  • garść orzechów włoskich lub pekan
  • 5-10 posiekanych daktyli
do dekoracji:
  • kakao
  • orzechy
  • daktyle

Na papierze do pieczenia narysować dwa okręgi o średnicy 21 cm. Papier wyłożyć na dużą blachę do pieczenia albo dwie mniejsze. Piekarnik rozgrzać do 180 st.C, a w tym czasie ubić białka na sztywno w misie od miksera. Stopniowo, łyżka po łyżce, dosypywać cukier biały i trzcinowy aż masa będzie robić się gęsta i lśniąca. Dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną, a następnie daktyle i orzechy i delikatnie wymieszać. Nałożyć bezę na zaznaczone na papierze okręgi. Włożyć bezę do nagrzanego piekarnika, a następnie zmniejszyć do 120 st.C. i piec przez 1,5 godziny. Beza powinno lekko się zarumienić - gdyby rumieniła się za mocno to należy przykryć ją folią spożywczą od góry. Zostawić bezę do wystygnięcia. 
Przygotowanie kremu rozpocząć od ubicia śmietany na sztywno z cukrem pudrem. Mascarpone wymieszać krótko z masą kajmakową, a następnie dodać do tego ubitą śmietaną. Do masy dodać bakalie i wymieszać. 
Wyłożyć pierwszy blat bezy na paterze, a na nim rozsmarować krem, przykryć drugim blatem. Tort dacquoise podajemy oprószony kakao i ozdobiony pozostałymi bakaliami. 



7 komentarzy:

  1. wow, nie zrobiłąbym takiego

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zrobiłabyś, z moim przepisem się uda :)

      Usuń
  2. Wspaniała, moja ulubiona beza. Piekę bardzo często.

    Nina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja piekę rzadko, na wyjątkowe okazje, ale lubię bardzo

      Usuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)