Szukaj na blogu

Ristorante Cozzi na Restaurant Week

W tym tygodniu ogłosiłam Wam, że zostałam ambasadorką Restaurant Week i z tej okazji miałam okazję już przetestować przed samym festiwalem menu restauracji Tapas Barcelona - sam zobacz. Dzisiaj miałam ogromną przyjemność pójść na tasting do jednej z moich ulubionych restauracji, którą opisywałam Wam na początkach blogowania w 2013 roku (relacja). Tyle lat minęło, a Cozzi wciąż trzyma wysoki poziom i dalej kusi włoskimi smakami. Jak wiecie, jestem fanką śródziemnomorskich smaków, dlatego wybrałam ofertę Cozzi na Restaurant Week. Rezerwacje do tej restauracji zrobicie tu - klik.



Cozzi Ristorante na Restaurant Week

ul. Władysława IV 49
Gdynia



Na czym polega festiwal najlepszych restauracji Restaurant Week? 


Wybrane restauracje oferują 3-daniowe doświadczenie (przystawka, danie główne, deser) w cenie 49 zł. Cena jest niezmienna i stała dla wszystkich restauracji. W celu skorzystania z takiego menu musicie wejść na stronę https://restaurantweek.pl/wyszukiwarka/ i przejrzeć restauracje z Trójmiasta, które Was interesują. Każda z nich oferuje 2 różne menu. Wybierasz menu, klikasz liczbę osób i datę oraz godzinę. Następnie opłacasz i czekasz z niecierpliwością aż nadejdzie ten pyszny dzień :).




Ristorante Cozzi oferuje dwa menu, które ze smakiem dzisiaj przetestowaliśmy. Piszę do Was jeszcze z pełnym brzuchem! Poniżej znajdziecie dania, które i Wy możecie zjeść z okazji największego festiwalu kulinarnego w Polsce!


I menu


  • Foccacia spinata picante - domowa focaccia z prażonym salami, pastą z dyni piżmowej i kiełkami groszku (pyszne chrupiące ciasto, świetne pikantne salami, kiełki i pomidorki, dynia dla mnie była tu zbędna, ale wiem, że wiele z Was ją uwielbia).



  • Risotto boscaiola - aromatyczne risotto z borowikami i nutą trufli podane z włoskim boczkiem pancettą i ricottą (to było najlepsze risotto w moim życiu, kremowe, gęste, al dente ryż, bogactwo grzybów w środku i bekon z włoskiej pancetty - niebo w gębie).




  • Coco panna cota - kokosowa panna cotta z musem mango (perfekcyjny deser po prostu). 





Menu II


  • Arancini della casa - sycylijskie kulki ryżowe faszerowane serem gorgonzola podane na sałatce z cebulkami, pomidorkami i oliwą bazyliową (chrupiące z zewnątrz, aksamitne w środku z rozpływający się serem w środku, mmm....nawet sałatka pod arancini była dopracowana).


  • Merluzzo limone - filet z dorsza marynowany w tymianku i skórce z cytryny podany na czarnej soczewicy z fasolką szparagową (soczysta ryba z chrupiącą skórką, spora porcja).


  • Coco panna cotta - ten sam deser, co w menu I (szkoda, że nie są dwa różne, na pewno byłoby coś pysznego ). 


W Cozzi zawsze jest pysznie i kolejny raz mogłam się o tym przekonać. Jeżeli szukacie kulinarnych rozkoszy we włoskich klimatach to szybciutko róbcie rezerwacje! 



Zachęcam Was do przejrzenia relacji z Restaurant Week z poprzednich edycji, może pomoże Wam to w wyborze:



2 komentarze:

  1. Ale żałuje że nie udało mi się dostać na RW :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. szkoda, ale polecam wybrać się też poza festiwalem, bo tu zawsze jest pysznie :)

      Usuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)