Szukaj na blogu

Nowe kulinarne miejsca w Trojmiescie #10

Bardzo dawno nie było wpisu z tego cyklu, ale najzwyczajniej w świecie nie nadążam. Wybrałam dla Was jednak same perełki, które powstały w niedalekiej przeszłości w Trójmieście. Wreszcie powstały bardzo ciekawe restauracje, za które trzymam mocno kciuki! Zapraszam Was na nowe restauracje w Trójmieście. 


Nowe kulinarne miejsca w Trójmieście #10


  • Neon powstał po przekształceniu się Głównej Osobowej na Abrahama w Gdyni i zamysł jest taki aby było tu tłoczno, głośno i smacznie jak na ulicach Shanghaju. Azjatycki streetfoodowy bar, któremu szefuje tu Jan Kilański uczestnik Top Chefa. Bardzo jestem ciekawa i na pewno niedługo sprawdzę to miejsce :). 






  • Klubokawiarnia Pracownia Marzeń powstała na gdańskiej Zaspie w pobliżu SKM. To miejsce, w którym zjecie coś słodkiego, napijecie się kawy, a Wasze pociechy znajdą dla siebie przyjazny kącik z zabawkami. Prowadzone są tutaj warsztaty dla dzieci i dla dorosłych. Na miejscu można kupić też balony z helem. 





  • Moja Gruzja to rodzinne bistro, które również powstało na Zaspie na ul. Pilotów 3. Spróbujecie tu prawdziwych gruzińskich smaków i napijecie się gruzińskiego wina. Przetestowałam stąd już gruzińskie chlebki na wynos za 4 zł sztuka - bardzo dobrze smakowały. 


  • Falla to kolejna restauracja otworzona na gdańskiej Zaspie w pobliżu SKM. Gdyński oddział był bardzo popularny, więc właściciele otworzyli kolejny punkt, który cały czas tętni życiem, a tłumów nie ma końca. W Falli zjecie wegetariańskie dania kuchni arabskiej. 




  • Zajezdnia Pizza to malutka pizzeria na Abrahama w Gdańsku ulokowana w pobliżu zajezdni tramwajowej we Wrzeszczu. Zamówicie tu prawdziwą, włoską pizzę w bardzo dobrych cenach - najdroższa za 23 zł. Pojawia się też zawsze pizza tygodnia. Obiecuję przetestować!




  • Pan Baleron znany trójmiejskiej gastronomii przeniósł się z Wrzeszcza na górny Monciak w Sopocie. Flagowym produktem są tu amerykańskie cheese steaki, czyli kanapki z grillowanym antrykotem, serowym sosem i różnymi dodatkami. Sprawdziłam już to miejsce, więc spodziewajcie się recenzji :). To kolejny przykład z trójmiejskiej gastronomii z serii "z food trucka do restauracji" - lubię to! -> recenzja TU!




  • Machina Eats&Beats to restauracja założona przez męża Maliki, znanej szefowej kuchni z Trójmiasta. Restauracja powstała w Gdańsku na Chlebnickiej i rządzić ma tu makaron robiony na miejscu. Sami wybieramy rodzaj makaronu, sos i dodatki tworząc kompozycję idealną dla nas. Nie zabrakło tu oczywiście bliskowschodnich inspiracji. Nie zabraknie też eventów muzycznych. Bardzo ciekawy koncept. 




  • Bangkok to restauracja z kuchnią tajską, gdzie na kuchni pracują szefowie kuchni z Tajlandii. Restauracja zlokalizowana jest w dolnym Sopocie na ul. Grunwaldzkiej. 




  • Cukiernia Szczęśliwy Lis to rodzinna cukiernia, która powstała na osiedlu Albatross Towers koło supermarketu Auchan. W środku znajdziecie pyszne wypieki bez sztucznych dodatków, dobrą kawę i lody. Psiaki są tu mile widziane. 





  • Manna 68 to wegetariańska restauracja, która powstała w sercu Gdańska na ul. Św. Ducha. Znajdziecie tu też bezglutenowe dania na certyfikowanych produktach. Dania są inspirowane kuchnią całego świata. Już niedługo sprawdzę, co podają tu dobrego :). (recenzja tu)






Wszystkie zdjęcia we wpisie są własnością restauracji. 



P.S.
Zobacz najnowsze recenzje restauracji z Trójmiasta:

3 komentarze:

  1. Manna 68 -byłam tam nie raz i na pewno jeszcze wrócę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. trzaba odwiedzić te miejsca :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Pan baleron :O muszę tam się wybrać :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)