Szukaj na blogu

Prosty przepis na makaron ze szparagami

Sezon szparagowy w pełni, dlatego przychodzę do Was jak zawsze z prostym przepisem. Makaron ze szparagami sprawdzi się nawet na drugi dzień, odgrzewany w domu czy w pracy. Wystarczy Wam tylko kilka składników, około 15 minut i danie gotowe.
Wszystkie przepisy ze szparagami zebrane są tu



Prosty przepis na makaron ze szparagami i fetą




  • makaron
  • paczka zielonych szparagów
  • olej do smażenia
  • mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 500 ml śmietanki 18% do zup
  • kilka plastrów fety
  • sól, pieprz, oregano
  • świeży koperek

Jak zrobić makaron ze szparagami?


W dużym garnku rozpocząć przygotowanie makaronu wg instrukcji na opakowaniu. Na patelnię wlać olej. W między czasie posiekać cebulę, a czosnek pokroić w plasterki. Wrzucić cebulę na rozgrzany olej, smażyć aż się zeszkli, a na koniec wrzucić czosnek i chwilę razem przesmażyć. Całość zalać śmietanką, doprawić do smaku przyprawami. Sos można odstawić na chwilę na bok. Szparagom odłamać stwardniałe łodygi. Odciąć główki, a pozostałe łodyżki pokroić na 1-2 cm kawałki. 3 minuty przed końcem gotowania się makaronu wrzucić szparagi (łodyżki i główki) do makaronu. Następnie  odlać pół szklanki wody po makaronie, a resztę wylać/odcedzić i przelać  makaron ze szparagami krótko zimną wodą. Nasz sos postawić na palnik z powrotem, dodać do niego wodę po makaronie, sporą ilość fety, makaron ze szparagami, wymieszać chwilę razem. Podawać makaron ze szparagami ze świeżym koperkiem. 





8 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda ten przepis. Koniecznie muszę go wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  2. proste, ale jakże smakowite danie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sezon na szparagi już prawie przed nami, więc na pewno spróbujemy Twojego przepisu na makaron ze szparagami :) Super pomysł na połączenie smaków!

    OdpowiedzUsuń
  4. mogłabym jeść codziennie

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo lubię takie połączenie

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda smakowicie :) na pewno wyproboje pomysł :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)