Szukaj na blogu

Tarta z rabarbarem i kremem budyniowym

Dzisiaj każdego, który to czyta częstuję kawałkiem mojego urodzinowego ciasta! Jak wiadomo, co roku w maju rządzi u mnie rabarbar! Jest różowo i kwaśno-słodko z pyszną masą budyniową, palce lizać! 



Tarta z rabarbarem i kremem budyniowym





przepis na tartę z rabarbarem:


  • 250 g mąki
  • 125 g masła miękkiego
  • jajko
  • 3 łyżcki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1-2 łyżki zimnej wody

przepis na krem budyniowy:


  • 1,5 szklanki mleka + 0,5 szklanki
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • kilka kropel ekstraktu z pomarańczy
  • 2 łyzeczki cukru waniliowego
  • opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
  • 2 żółtka
  • 50 g masła

na wierzch:


  • 4-5 łodyg rabarbaru
  • opcjonalnie łyżka cukru trzcinowego

Jak zrobić tartę z rabarbarem? 

Zagnieść składniki na ciasto - mąkę rozetrzeć w maśle, dodać jajko, cukier puder szczyptę soli, łyżkę zimnej wody i zagnieść na elastyczne ciasto (jeśli będzie za suche dodać jeszcze jedną łyżkę wody). Formę na tartę oprószyć mąką. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę. Włożyć do lodówki na godzinę, a w tym czasie przygotować masę budyniową i pokroić rabarbar na 1-2 cm kawałki. 
Zagrzać w rondlu 1,5 szklanki mleka i śmietankę, a w pozostałej 0,5 szklanki mleka rozmieszać cukier puder, budyń i żółtka. Gdy mleko w rondlu zawrze wlać masę, zmniejszyć moc palnika i rózgą energicznie mieszać. Poczekać aż się zagotuje i włożyć masło, wymieszać i gotowe. 
Ciasto na tartę nakłuć widelcem aby nie wyrastało, wyłożyć folią aluminiową z wierzchu i rozsypać monety lub fasolę. Piec w temp. 180 st.C. przez 15 minut. Następnie zdjąć folię z obciążeniem i piec ciasto przez kolejne 10 minut. Następnie na tartę wylać masę budyniową i wyłożyć na wierzchu rabarbar (można posypać go cukrem trzcinowym). Zapiekać przez kolejne 20 minut. Zostawić tartę do ostygnięcia, a potem schować do lodówki. Najlepiej smakuje jak stężeje masa na drugi dzień. 



1 komentarz:

  1. Wygląda super, nigdy nie robiłam tarty z rabarbarem z budyniem :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)