Szukaj na blogu

Tarta z borówkami

Uwielbiam wszystkie letnia ciasta z owocami. Tarta z kremem i borówkami chodziła za mną dłuższy czas aż w końcu ją zrobiłam, ale nie uwierzycie - poszłam do kuchni kiedy fatalnie się czułam aby zapomnieć o bólu. Zapomniałam i wytworzyłam coś pysznego! Nie ma to jak tarta z borówkami na poprawę humoru!



Tarta z kremem i borówkami

przepis na tarte z borówkami


przepis na kruche ciasto:


  • 250 g mąki
  • 125 g masła miękkiego
  • jajko
  • 3 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1-2 łyżki zimnej wody

krem:


  • 250 g mascarpone
  • ok. pół puszki mleczka skondensowanego słodzonego

wierzch:


  • szklanka borówek

Jak zrobić tartę z borówkami? 

Zagnieść składniki na ciasto - mąkę rozetrzeć w maśle, dodać jajko, cukier puder szczyptę soli, łyżkę zimnej wody i zagnieść na elastyczne ciasto (jeśli będzie za suche dodać jeszcze jedną łyżkę wody). Formę na tartę oprószyć mąką. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę (jeżeli zostaje mi kruche ciasto to zawsze je mrożę). Włożyć do lodówki na godzinę. Ciasto na tartę nakłuć widelcem aby nie wyrastało, wyłożyć folią aluminiową z wierzchu i rozsypać monety lub fasolę. Piec w temp. 180 st.C. przez 15 minut. Następnie zdjąć folię z obciążeniem i piec ciasto przez kolejne 20-30 minut aż się zrumieni. Po tym czasie wyjąć ciasto i zostawić do ostudzenia.
Przygotować krem - na wolnych obrotach zmiksować mascarpone i stopniowo wlewać mleczko ciągle miksując. Gotowy krem wyłożyć na ciasto. Wierzch posypać borówkami, włożyć do lodówki na min. 30 minut. Tarta z borówkami gotowa do podania :).




Print Friendly and PDF

2 komentarze:

  1. świetna blaszka nie widziałam nigdzie takiej prostokątnej na tartę

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)