Szukaj na blogu

Biszkoptowe ciasto ze śliwkami

Ciasta ze śliwkami - jedne z moich ulubionych! Choć za śliwkami samymi nie przepadam, to za tymi w cieście szaleję. Na blogu przepisy ze śliwkami zebrane są w jednym miejscu. Tym razem mam dla Was lekkie, puszyste jak chmurka, delikatne i słodkie pełne śliwek ciasto, które jest proste do zrobienia. Ważne by dobrze ubić białka! Kto podejmie wyzwanie i upiecze? :)




Biszkoptowe ciasto ze śliwkami 




przepis na ciasto ze śliwkami:



  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 150 ml oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok. 500 g śliwek

Jak zrobić ciasto ze śliwkami?



Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając cukier. Nadal miksując dodawać po kolei żółtka i wlać olej. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć. Ciasto wylać do formy (20x30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć połówki śliwek, brzuszkami do dołu. Piec w 170 st. C około 50 minut, do tzw suchego patyczka. Po wystudzeniu można oprószyć pudrem. Ciasto ze śliwkami jest puszyste, lekkie i pyszne :).







Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)