Szukaj na blogu

3 najlepsze miejsca na rogale "marcińskie" w Trójmieście

Rogale świętomarcińskie to tradycyjne rogale z nadzieniem z białego maku wypiekane w Poznaniu. Jak ostatnio wyszło na jaw okazuje się, że prawdziwe certyfikowane rogale marcińskie produkowane są z użyciem margaryny. Nie można otrzymać certyfikatu jeśli w produkcji dodaje się masła, a wiadomo, że na masełku wszystko lepiej smakuje. W Trójmieście nie mamy certyfikatów, a cukiernie i tak produkują te pyszne rogale z białym makiem. Postanowiłam sprawdzić, gdzie najlepsze rogale "marcińskie" w Trójmieście (teraz rozumiecie cudzysłów) i najpierw zwróciłam się z pomocą na moją grupę "Gdzie jeść dobrze w Trójmieście" (dołącz) i wspólnie zrobiliśmy tak naprawdę burzę mózgów, a niektórzy nawet już przede mną poszli sprawdzać, dzięki czemu zadanie miałam ułatwione :). 



Gdzie kupić najlepsze rogale z białym makiem w Trójmieście?




1. GDAŃSK - TOMASZ DEKER

Autorski rogal Tomasza Dekera zajmuje zaszczytne pierwsze miejsce! Zdecydowanie jest to najpyszniejszy rogal. Jest też najdroższy, bo kosztuje 14 zł, ale jest też największy wagowo (136 g). Z wyglądu też najbardziej przypomina te, które pamiętam z Poznania. Najbardziej pękaty, wyrośnięty do góry z kremowym nadzieniem z białego maku o mocnym smaku migdałów i marcepanów. Z wierzchu posypany płatkami migdałów. Jest idealny! Jest też bardzo słodki, czyli wszystko poprawnie :). Tu wiedziałam, że się nie zawiodę, bo w poprzednich latach miałam okazję jeść już rogale z receptury Tomka Dekera, ale chciałabym Wam przypomnieć, że jedyna autorska cukiernia Tomka znajduje się w Gdańsku przy ul. Obrońców Wybrzeża 15/8 w budynku Cztery Oceany. 





2. SOPOT - CAPUCCINO CAFE

Bardzo lubię to miejsce, bo też należy do moich pewniaków. Cukiernik Wojciech Rzepecki przygotował tu dla Was maślane rogale z ciasta półfrancuskiego z największą ilością wyczuwalnych bakalii w nadzieniu z białym makiem. Żurawina w środku spowodowała, że nadzienie nie było tak bardzo słodkie, a jednak wciąż pyszne. Rogale są nieco mniejsze niż poprzednik, mój ważył 107 g. ale kosztują dużo mniej, bo tylko 7 zł. Kupicie je w Sopocie Kamienny Potok przy Zamkowej Górze 25. 




3. GDYNIA - CUKIERNIA JUSTYNKA

To miejsce było mi polecane przez wielu znajomych mieszkających w Gdyni. Jednak dla nas zrobiło najmniejsze wrażenie, prawdopodobnie dlatego, że nie używa się tu masła do produkcji ciasta, co niestety jest wyczuwalne. Ciasto było najsłabsze, ale nadzienie było bardzo smaczne, nieprzesłodzone, z wyczuwalnymi orzeszkami ziemnymi, które znalazły się też na wierzchu. Tylko tu udało mi się dostać jeszcze ciepłego rogala. Rogal z Justynki ważył 100 g i kosztował 9,90 zł. W Justynce możecie zamawiać rogale online z dowozem do domu. Kupowałam w punkcie przy ul. Świętojańskiej 59/1 w Gdyni. 






Zaglądajcie na Instagram tam pełna relacja z poszukiwań rogali :). 









7 komentarzy:

  1. Uwielbiam rogale od Dekera. Majstersztyk! 😻

    OdpowiedzUsuń
  2. aż mi głupio ale jeszcze nie jadłam tych rogali, muszę to nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Musze spróbować tych rogalików!

    OdpowiedzUsuń
  4. Koniecznie, Poznanianka poleca :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak będzie okazja, to na pewno przetestuje :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)