Kruche ciasto z rabarbarem i rosą.
Ćwierkanie.
Wróbelków.
Lekki wiaterek.
Błękitne niebo.
Poranek.
Kruche ciasto z rabarbarem i rosą
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
pół szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 żółtek
200g masła
2-3 łyżki gęstej śmietany
Beza:
5 białek
100g cukru
łyżeczka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
500g rabarbaru
2 łyżki cukru
Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem.
Dodać masło i siekać nożem lub rozetrzeć palcami na kruszonkę.
Dodać żółtka, śmietanę i szybko zagnieść kruche ciasto.
Włożyć do lodówki na min.30min.
Porcja ciasta jest duża, ja wykorzystałam 2/3 do tego ciasta.
Wylepić dno formy (prostokątna duża) ciastem i nakłuć widelcem.
Piec na termoobiegu w 170st.C przez ok.10-15min, aby lekko się podpiekło.
Wyjąć i ostawić do przestygnięcia.
W tym czasie rabarbar pokroić na mniejsze kawałki.
Wymieszać go z cukrem.
Białka ubić na sztywno pianą, stopniowo dosypując cukier.
Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną.
Na przestudzone ciasto rozłożyć rabarbar, a na to pianę z białek.
Wstawić do piekarnika i piec w 170st.C z termoobiegiem przez ok.20min.
Jeżeli będziecie piec dłużej powstanie beza, a nie pianka z rosą.
uwielbiam kruche ciasto! a w takiej wersji to już rozkosz ;)
OdpowiedzUsuńmam wielka ochotę na taką bezową piankę:)))
OdpowiedzUsuńPrzepyszne! Na pewno trzeba spróbować ! :)
OdpowiedzUsuńnie byłabym sobą gdybym nie napisała, że zjadłabym wszystko raz dwa! ; ) pycha, chce mi się takiego ciacha ; )
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie :) na pewno spróbuję :)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie
OdpowiedzUsuńmmm ciasto jak u babci :)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglada. A lekkiego wiaterklu zazdraszczam - tutaj dmucha z predkoscia 60 km/h :)
OdpowiedzUsuńDo tej pory jadłam tylko sernik z rosą :)
OdpowiedzUsuńale ciekawy przepis, z chęcią bym wypróbowała
Nigdy jeszcze nie robiłam ciasta z rosą, ba nawet nie jadłam. Czas w końcu zrobić:)
OdpowiedzUsuńmmm! Aż mi ślinka cieknie :P
OdpowiedzUsuńTakie ciacho w towarzystwie śpiewu wróbelków - rozmarzyłam się :)
OdpowiedzUsuńmusi byc delikatne i pyszne ,az slinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńcudowne :)
OdpowiedzUsuńDelikatne połączenie, a kropelki rosy są śliczne!
OdpowiedzUsuńPiękne! Idealny sposób na wykorzystanie rabarbaru
OdpowiedzUsuńzjadłabym!
OdpowiedzUsuńostatnio pokochałam rabarbar na nowo :)
Świetne ciacho:)
OdpowiedzUsuńP.S. Mam taki sam fartuszek:)Ślicznie Ci w nim:)
Uwielbiam takie ciasta!
OdpowiedzUsuńTakie ciasta zawsze smakują! :)
OdpowiedzUsuńJadłam sernik z rosą ale z rabarbarem jeszcze nie, wygląda przepysznie :-)
OdpowiedzUsuńJa tam się nie znam, ale słyszałam, że wróbelki są na wymarciu, bo wypierają je gołębie. A ciasto bardzo fajne :)
OdpowiedzUsuńgdzie nie obroce glowe- rabarbar ;p
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta z rabarbarem. Świetna propozycja, bardzo smakowita :)
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają te kropelki rosy :) A samo ciasto bardzo apetyczne. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPrzepięknie Ci wyszedł
OdpowiedzUsuńmi rosa nigdy jeszcze nie wyszła ...ale wszelakie ciasta z rabarbarem uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńChciałam ostatnio taką piankę na jabłeczniku zrobić, to mi wyszedł omlet i to dosłownie :) Do tej pory głowię się jak to się mogło stać :/
OdpowiedzUsuńzrobiłam :) cudowne ale rosa to mi się nie pokazała:)))
OdpowiedzUsuńPyszne, zrobiłam dzisiaj :)
OdpowiedzUsuńNiestety, nie pokazała się rosa, co nie przeszkadza rodzinie kroić wielkich kawałków:)
rosa wychodzi po kilku godzinach najchętniej :) cieszę się, że smakuje, może jakieś zdjęcie? :)
UsuńCzy bez termoobiegu też się upiecze? Mój piekarnik to kawałek blachy z grzałką;)
OdpowiedzUsuńMyślę, że można spróbować, ale wtedy temp. niech będzie 180 st.C.
Usuń