Grzybówki-wileńskie pierogi
Najlepsze.
Ulubione.
Raz do roku.
Babcine.
Pierogi wileńskie z grzybami - grzybówki
przepis rodzinny
ciasto:
3 szklanki mąki
3 żółtka
2 łyżki oleju
2 łyżki oleju
około 1 - 1,5 szklanki zimnej wody
sól
sól
farsz:
suszone grzyby
cebula
łyżeczka oleju
sól, pieprz
Suszone grzyby przepłukać wodą w celu pozbycia się zanieczyszczeń.
Zalać wodą w misce i zostawić na noc.
Następnie razem z wodą ugotować do miękkości.
Grzyby zmielić przez maszynkę lub przy użyciu innego sprzętu, albo drobno pokroić.
Cebulę posiekać drobno i podsmażyć na rozgrzanym oleju.
Jak stanie się szklista dodać grzyby, smażyć chwilę razem doprawiając do smaku solą i pieprzem.
Zostawić do ostygnięcia.
Mąkę zagnieść z żółtkami i olejem, stopniowo dodawać wodę, żeby ciasto stało się miękkie i elastyczne (u mnie zgarnia około 1,5 szklanki wody). Doprawić solą.
Ciasto rozwałkować i wykrawać szklanką kółka.
Na każde kółko nakładać farsz i formować pierogi, dociskając je widelcem.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu (używam frytownicy) aż staną się złociste z obu stron.
Idealne do barszczyku i do podjadania.
Świetne i takie chrupiące:-))
OdpowiedzUsuńJakie fajne maleństwa :)
OdpowiedzUsuńMuszą być dobre!
OdpowiedzUsuńPyszności, jutro takie podobne piekę :-)
OdpowiedzUsuńA jakie tuczace ;)
OdpowiedzUsuńRaz do roku można się poświęcić :D
UsuńJak cudnie :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na konkurs z PRYMAT : http://book-and-cooking.blogspot.com/2012/11/konkurs-z-firma-prymat-edycja-swiateczna.html Wystarczy podać przepis na danie świąteczne, obojętnie jakie z użyciem przypraw PRYMAT ;)
Wesołych Świąt !
U mnie raz do roku są bardzo podobne ( i o podobnym pochodzeniu:), ale ciasto jest drożdżowe. Nazywamy je grzybowikami. Uwielbiam...
OdpowiedzUsuńwyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńHej.Mam do was taka prośbę. Prowadzę bloga kulinarnego,ale nie takiego zwykłego. Założyłam blog kulinarny też po to,żeby wyjść z Pro Any.
OdpowiedzUsuńLicze,że wpadniecie do mnie i będziecie mnie wspierać ;)
To adres mojego bloga- http://lekko-pysznie-i-zdrowo.blogspot.de
mm, takie chrupiące ;)
OdpowiedzUsuńzjadłabym z ochotą ;)
pycha! na Wigilię w mojej rodzinie też się takie jada!:)
OdpowiedzUsuńa mogłyby być np pieczarki posiekane i podsmazone na patelni ? :)
OdpowiedzUsuńmożna spróbować :) daj znać czy były dobre :),0
Usuń