Pizza z szynką i nektarynką
Późne poranki.
Krótkie południa.
Szybkie wieczory.
Zmrok i już.
Pizzerki z szynką i nektarynką
ciasto:
1 i 3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki ciepłej wody
2 łyżeczki suchych drożdży
1 łyżeczka oleju
3/4 łyżeczki soli
sos pomidorowy:
około pół słoiczka koncentratu pomidorowego
3 łyżki wody lub oliwy
łyżeczka oregano
łyżeczka bazylii
sól, pieprz
3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
dodatki:
plasterki szynki
nektarynki lub brzoskwinie
ser
Wszystkie składniki na ciasto razem wyrobić.
Odstawić na godzinę w ciepłym miejscu.
Składniki na sos pomidorowy wymieszać ze sobą.
Ciasto podzielić na kilka części, wałkować małe placki dosyć cienko.
Każdy placem posmarować sosem pomidorowym.
Wysypać starty ser, na to półplasterki owoców i pokrojoną na małe kawałki szynkę.
Piec około 20 minut w temp. 180st.C.
Dusia czy publikowałaś wyniki konkursu z filmami?
OdpowiedzUsuńAlbo jestem może ja ślepa bo nie widzę. Ciekawi mnie kto wygrał :)
będą wieczorem :)
UsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńU mnie też dzisiaj pizza :)
Z nektarynką nie widziałam nigdy pizzy :)
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie smaków:)
OdpowiedzUsuńNie złe połączenie.
OdpowiedzUsuńIntrygujące połączenie:)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł z użyciem nektarynek. :-)
OdpowiedzUsuńz ananasem jadłam i lubię, więc z nektarynką tez musi smakować ciekawie ;)
OdpowiedzUsuńDla mnie pychota, uwielbiam pizzę ze słodkim akcentem...
OdpowiedzUsuń