Pieczona szynka
Dzisiaj kolejna propozycja na pieczone mięso, które idealnie sprawdza się na ciepło oraz na zimno w formie wędliny na kanapki. Domowa wędlina w wielkanocnym koszyczku to coś czego nie może zabraknąć.
Pieczona szynka z czosnkiem i miodem
1,5 kg szynki wieprzowej
1,5 łyżeczki soli
łyżeczka pieprzu ziołowego
pół łyżeczki pieprzu naturalnego
łyżeczka ostrej papryki
łyżka oleju
1/3 szklanki miodu gryczanego
łyżka soku z cytryny
3 ząbki czosnku
Umytą i osuszoną szynkę natrzeć marynatą - wymieszać ze sobą przyprawy razem z olejem, miodem i sokiem z cytryny.
Ząbki czosnku pokroić na mniejsze, podłużne kawałki.
Szynkę ponacinać w kilkunastu miejscach na długość około 2 cm i szerokość 1 cm - w te miejsce powkładać kawałki czosnku.
Jeśli chcemy mieć ładny kształt szynki powinniśmy ją odpowiednio związać - ale można ten krok pominąć.
Umieścić szynkę w naczyniu i zostawić na noc w lodówce.
Następnego dnia szynkę razem z pozostałościami marynaty przełożyć do rękawa do pieczenia i włożyć do żaroodpornego naczynia.
Piec przez 1 godz. 15 minut w temp. 180 st.C. dopiekać jeszcze przez 15 minut, ale otworzyć już rękaw - ostrożnie, bo buchnie para.
Wyjąć szynkę i zacząć kroić po 15 minutach - aby soki mogły zatrzymać się w mięsie.
Czy można użyć miodu rzepakowego zamiast gryczanego?
OdpowiedzUsuńmyślę, że jest to zbyt delikatny miód - nic się nie stanie, ale nie doda też smaku gryczany, spadziowy ewentualnie lipowy będzie najodpowiedniejszy
UsuńUwielbiam, kiedy mama robi taką domową szynkę :)
OdpowiedzUsuńkto by się nie skusił na takie cudo.. mniam :)
OdpowiedzUsuńhttp://xiness.blogspot.com/
Kolejny trafiony w 10 przepis. Sami stosujemy pieczone szynki na zimne płyty z wielkim powodzeniem ;). Pozdrawiamy.
OdpowiedzUsuńMmmm, wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńNo nie powiem, wygląda naprawdę dobrze :) Nie ma to jak samodzielnie zrobiona szynka :] Pozostawiona w całości na stole robi ogromne wrażenie :)
OdpowiedzUsuńGratuluje talentu kulinarnego
a w ilu stopniach ją piec? 200? 180?
OdpowiedzUsuń180st.C. już dopisuję
Usuńwłasnie się upiekła, czekam aż ostygnie i soki się rozejdą :-) dziękuję za podzielenie się przepisem!
UsuńWesołych Świąt!
W takim razie pozostaje życzyć smacznego :) Jak masz ochotę podziel się zdjęciem do galerii czytelników :)
Usuńczy może być inny miód czy tylko ten gryczany
OdpowiedzUsuńdziękuję
moze być inny wielokwiatowy czy lipowy, gryczany daje intensywniejszy smak
Usuń