Szukaj na blogu

Domowa przyprawa korzenna

Domowa przyprawa korzenna jest niezwykle aromatyczna i przyda się Wam do wypieku pierniczków, ciasteczek korzennych, ale także jako przyprawa do grzanego piwa i wina. Jeśli jednak jesteście leniwcami to używajcie przyprawy do pierników Kotanyi (jest bez niepotrzebnych dodatków, jak mąka, cukier czy kakao). Z domowych wyrobów warto zrobić jeszcze domowy cukier waniliowy

Domowa przyprawa korzenna
domowa przyprawa do pierników, przyprawa korzenna, przyprawa do pierników, korzenne przepisy

10 lasek cynamonu lub 7 łyżek cynamonu
2 gałki muszkatołowe
2 łyżeczki mielonego imbiru
2 łyżeczki goździków
łyżeczka pieprzu czarnego lub kolorowego
4 ziarna ziela angielskiego
pół łyżeczki kolendry
6 ziaren kardamonu 
3 gwiazdki anyżu

Z kardamonu i anyżu wyłuskać małe nasiona.
Cynamon rozbić tłuczkiem na mniejsze kawałki.
Wszystkie przyprawy utłuc razem w moździerzu lub zmielić w młynku do kawy.
Przechowywać w zamkniętym szczelnie słoiczku.

Print Friendly and PDF
domowa przyprawa do pierników, przyprawa korzenna, przyprawa do pierników, korzenne przepisy

domowa przyprawa do pierników, przyprawa korzenna, przyprawa do pierników, korzenne przepisy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)