Oryginalny grecki gyros

Wczoraj zaserwowałam Wam przepis na chlebki pita to dzisiaj musicie zrobić oryginalny grecki gyros, który wyróżnia się intensywnym smakiem dobrze doprawionego, soczystego mięsa i domowymi frytkami w środku. Coś pysznego!

Oryginalny grecki gyros






  • 500 g mięsa z kurczaka (z udek lub z piersi)
  • przyprawa do souvlaków lub kumin, papryka ostra, papryka słodka, oregano, kolendra, tymianek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz


Jeżeli mamy już gotowe chlebki i sos to zaczynamy od przygotowania mięsa - pokroić mięsa na kawałki około 2 cm. Doprawić mięso wszystkimi przyprawami, skropić sokiem z cytryny i wymieszać z jogurtem greckim. Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Zostawić mięso w marynacie na min. 60 minut. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w temp.180 st.C. przez 20 minut. W między czasie usmażyć frytki, pokroić pomidora na cząstki lub plasterki, a cebulę posiekać w pióra. Po 20 minutach pieczenia mięsa zwiększamy temp. do 220 st. i podpiekamy mięso jeszcze bardziej przez 10 minut. 
Rozpoczynamy składanie - wyłożyć na papier do pieczenia jeden chlebek, na którym rozkładamy mięso, a potem pomidory, cebula, sos tzatzyki i na koniec wykładamy frytki. Zwijać chlebek trzymając w dłoni i gyros grecki gotowy. 








4 komentarze:

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)