Szukaj na blogu

Jogurtowe ciasto z rabarbarem i bezą

Jest pewne ciasto, które w maju bije rekordy popularności. Przepis na jogurtowe ciasto z rabarbarem to coroczny hit na Waszych stołach. Tym razem przygotowałam lekko stuningowaną wersję tego ciasta, bo z bezowa pianką. Więcej przepisów z rabarbarem jest tu


Jogurtowe ciasto z rabarbarem i bezową pianką



przepis na jogurtowe ciasto:

  • 3 jajka
  • 1 i 3/4 szklanki cukru pudru
  • szklanka jogurtu naturalnego 
  • pół szklanki oleju
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łodyg rabarbaru 

bezowa pianka:

  • 2 białka
  • 1/4 szklanki cukru

Jak zrobić jogurtowe ciasto z rabarbarem?


Jajka ubić z cukrem pudrem aż masa podwoi swoją objętość i stanie się jasna. Dodać jogurt, olej, ekstrakt i wymieszać. Po łyżce dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmiksować na jednolitą masę. Ciasto wyłożyć do dużej (20x30) blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Rabarbar pokroić na małe kawałki i rozsypać na powierzchni ciasta. Piec przez 20 minut w temp. 180 st.C i w tym czasie ubić białka na sztywną pianę, a następnie po łyżce dosypywać cukier aż masa stanie się lśniąca. Po tych 20 minutach na wierzchu ciasta wyłożyć piankę i zapiekać ciasto przez kolejne 20 minut. Jeśli pianka bezowa będzie się rumienić przykryć ją folią aluminiową od góry. 



P.S. 
Zajrzyj na mój INSTAGRAM i FANPAGE - tu zawsze znajdziesz aktualności. 

1 komentarz:

  1. Wygląda pięknie, dziękuje za ten przepis, zawsze chciałam się nauczyć robić takie ciasta :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)