Szukaj na blogu

Makaron soba ze szparagami i krewetkami

Jedzcie szparagi tak szybko odchodzą. Szparagi zawierają dużo kwasu foliowego, są afrodyzjakami, wspomagają racę nerek i zapobiegają powstawaniu nowotworów. Wszystkie moje przepisy ze szparagami zebrane są tu. 


Makaron soba ze szparagami i krewetkami



  • ok.150 g makaronu soba
  • 10-15 surowych krewetek tygrysich
  • pół pęczka zielonych szparagów
  • 3 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa, masło 3 łyżki
  • łyżeczka pasty tom kha
  • sok z połowy limonki
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sezam 
  • parmezan


przepis na makaron ze szparagami i krewetkami:

Oczyścić krewetki, a następnie skropić sokiem z limonki oraz doprawić solą i pieprzem. Ugotować makaron wg instrukcji, wody nie wylewać po makaronie. Dodać do niej szparagi pokrojone na kawałki i gotować około 3 minuty, a następnie przecedzić i przelać zimną wodą. W między czasie na patelni rozgrzać oliwę, przesmażyć na niej posiekane drobno szalotki, pod koniec smażenia dodać plasterki czosnku. Wrzucić krewetki, smażyć je po około 1 minutę z każdej strony, następie wlać sos sojowy, dodać pastę tom kha, sezam i masło. Wrzucić szparagi i makaron, wymieszać ze sobą i gotowe. Makaron ze szparagami i krewetkami podawać posypany wiórkami z parmezanu.


2 komentarze:

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)