Szukaj na blogu

Dobry przepis na gofry

Z czym kojarzy Wam się wypad nad morze? Pewnie części z Was z kupieniem gofra! Z kolei my, ludzie Trójmiasta, bardzo rzadko sięgamy po te kupne, dlatego mam dla Was dobry przepis na gofry, które są chrupiące i smakują sto razy lepiej, bo robione są z miłością! Chrupiące gofry z cukrem pudrem, bitą śmietaną, konfiturą lub świeżymi, letnimi owocami to prawdziwe niebo w gębie!




Dobry przepis na chrupiące gofry


przepis na gofry:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka (albo 1 szklanka mleka, 1 szklanka wody gazowanej)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki oleju + olej do posmarowania gofrownicy
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 jajka

Jak zrobić gofry? 

Wymieszać wszystkie składniki ze sobą i wymieszać rózgą lub mikserem. Ciasto powinno być trochę gęstsze niż naleśnikowe. Gofrownicę (używam marki Dezal, to najlepsza na rynku, warta ceny i grzechu) przed pierwszym smażeniem posmarować olejem. Na rozgrzaną nalewać ciasto i piec około 5 minut - nie otwierajcie na siłę gofrownicy w trakcie pieczenia, jeśli gofry są gotowe to sprzęt z łatwością odejdzie od ciasta. Gotowe gofry przekładać na kratkę aby ciasto odparowało, dzięki temu gofry pozostaną chrupiące. Pyszne gofry są gotowe do dalszego działania - cukier puder, bita śmietana, konfitura, świeże owoce - do wyboru do koloru. Smacznego :). 

2 komentarze:

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)