Szukaj na blogu

Żeberka po azjatycku - patelnia głęboka woll diamond test z video

Solidna, nieprzywierająca i z odpinaną rączką patelnia to marzenie każdej osoby, która kocha gotowanie. Przyznam się Wam, że mam to szczęście, że w mojej kuchni znajdziecie same dobre patelnie, ale patelni do smażenia bez tłuszczu WOLL jeszcze nie miałam! Z przyjemnością podjęłam się przetestowania głębokiej patelni marki WOLL z linii Diamond ze sklepu internetowego patelnie tytanowe. Przygotowałam w niej żeberka po azjatycku, chodźcie przeczytać przepis :). 



Żeberka po azjatycku

jak zrobić żeberka


przepis na żeberka po azjatycku:

  • 1,5 kg żeberek
  • sól, pieprz ziołowy, pieprz czarny, majeranek, ostra i słodka papryka
  • olej
  • sos sojowy

  • duża cebula
  • zielony groszek cukrowy
  • około 350 ml wody
  • trawa cytrynowa
  • miód do posmarowania
  • czarny sezam
  • szczypiorek

Jak zrobić żeberka?


Żeberka pokroić na mniejsze kawałki, posmarować olejem i wysmarować przyprawami. Na koniec polać sosem sojowym i zostawić do marynowania na min.1 godzinę. 
Na patelni z rozgrzanym olejem zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, a następnie zdjąć z patelni cebulę, a włożyć żeberka z całą marynatą. Przesmażyć mięso z każdej strony na rumiano, a potem dodać cebulę, trawę cytrynową, a całość zalać wodą. Dusić pod przykryciem przez godzinę. Pod koniec wrzucić świeży groszek i gotować 3 minuty. Następnie zdjąć pokrywkę, mięso z wierzchu posmarować miodem, posypać jeszcze odrobiną ostrej papryki i włożyć patelnię do nagrzanego piekarnika do 180 st.C. i piec jeszcze przez 30 minut. Żeberka po azjatycku są gotowe, proponuję podać je z czarnym ryżem.


Zapraszam na film"Blogerka kulinarna od kuchni". 




Patelnia Głęboka WOLL Diamond


Zalety:

  • wbudowane kryształy diamentu czynią powierzchnię patelni nieprzywierającą i odporną na wszelkie zarysowania, dzięki temu patelnia też łatwo się myje
  • produkcja na zasadzi odlewu jednolitego (jak dzwony kościele) powoduje, że patelnia nagrzewa się równomiernie, dzięki takiemu przewodnictwu ciepła oszczędzamy energię
  • możliwość używania patelni razem z rączką w piekarniku do 250 st.C.
  • odpinana rączka (wygoda w przechowywaniu)
  • grube i równe dno o grubości prawie 1 cm odporne na odkształcenia (25 lat gwarancji na dno)
  • bezpieczeństwo w używaniu, patelnie tytanowe nie zawierają szkodliwych związków PFOA (używanych w produkcji teflonu), zdrowe przygotowywanie posiłków, bo używamy mniej tłuszczu, a możemy też zapiekać w naczyniu
  • w cenie patelni otrzymujemy też pokrywkę z hartowanego szkła, którą również można używać do temp. 250 st C. - pokrywka posiada tunel odprowadzający parę wodną, dzięki czemu pokrywka nie podskakuje nam podczas gotowania
  • możliwość używania na kuchenkach gazowych, elektrycznych i indukcyjnych
  • możliwość mycia w zmywarce
  • wielozadaniowość - wybrałam do testów głęboką patelnię, dzięki temu mogę w niej przygotować dania nie tylko smażone typowo z patelni, ale także jednogarnkowe, a nawet ciasta!

Wady:

  • wysoka cena (koszt głębokiej patelni o średnicy to 549 zł), wydatek na raz jest bardzo duży, ale to nie jest patelnia tylko na 2 lata (a co tyle średnio wymieniamy patelnie) ponad to nie kupicie patelni tytanowej za 100 zł (co najwyżej z powłoką tytanową);  patelnie WOLL są ze stopu silumin używanego m.in. w przemyśle okrętowym i lotniczym. 
  • uchwyt pokrywki nagrzewa się, trzeba używać rękawic kuchennych (pewnie dlatego, że pokrywkę można używać w piekarniku)
  • waga - patelnia jest naprawdę ciężka, moja jedna ręka nie daje rady :). 

Dla mnie jakość, solidność i trwałość to podstawa przy patelniach i garnkach, dlatego tak jak Wam pisałam na początku wpisu, wolę zapłacić więcej, ale czerpać satysfakcję z wygodnego i zdrowszego gotowania. Wolę wydać więcej na sprzęt kuchenny niż ciuchy czy kosmetyki :). 


patelnia woll


patelnia Woll linia diamond

patelnie tytanowe wall diamond



4 komentarze:

  1. Super wpis, i super filmi :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności, też bym chciała zrobić takie żeberka.

    OdpowiedzUsuń
  3. No to już wiem, co jutro na obiad. Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cena patelni może być dla kogoś dość dużym problemem, ale mimo to, jedzenie wygląda wyśmienicie. Aż chce się samemu przygotować podobne danie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)