Szukaj na blogu

Gęsia Chata Iława

Iławę pokochaliśmy w maju tak bardzo, że w lipcu znowu do niej wróciliśmy. Co zobaczyć w Iławie? Zobacz tutaj. W tym małym mieście znalazłam kulinarne perełki - restauracja Port110 i Yotto Sushi. Podczas kolejnego pobytu znalazłam wspaniałe miejsce dla fanów mięsa i gęsiny! A myślałam, że Iława mnie już nie zaskoczy!
Wszystkie wpisy z Iławy tu - klik.


Gęsia Chata

ul. kard. Stefana Wyszyńskiego 31 c
Iława
(na przeciwko targowiska)



Gęsia Chata to restauracja, bar i sklep w jednym. Miejsce współtworzone jest przez grupę producentów gęsiny. Gęsina jest tu głównym bohaterem, ale na miejscu zjecie także dania przygotowane z innych mięs. My jednak skupiliśmy się na gęsinie, która w Trójmieście jest rzadko spotykana, a jeżeli się pojawia w restauracjach to z reguły tyko w okolicy listopada (z okazji akcji gęsina na św. Marcina). 
Wnętrze Gęsiej Chaty jest jasne i przejrzyste, dominuje biel, a na ścianach wiszą obrazy z gęsiami. W jednym rogu zlokalizowano sklep z dwoma witrynami. W pierwszej znajdziecie wyroby z gęsiny, wędliny, kabanosy, smalec z gęsi itp. W drugiej natomiast leżakują gotowe już mięsa i dodatkami do zjedzenia na miejscu lub na wynos. W przeciwległym rogu zlokalizowane są stoliki dla gości oraz niewielki kącik dla dzieci. Całość pewnie przez witryny z jedzeniem bardziej przypomina bar niż restaurację, ale dla mnie to coś pomiędzy. 
Gęsia Chata znalazła się w międzynarodowym, żółtym przewodniku kulinarnym Gault&Millau oraz otrzymała znak "Dziedzictwo Kulinarne - Warmia Mazury Powiśle", który promuje produkty regionalne. 












Na początku napiszę Wam kilka słów o gęsinie, sama o tym do niedawna nie wiedziałam. Gęsina to produkt delikatesowy, o smacznym i wyjątkowym mięsie z dużą zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera żelazo, cynk, krzem i potas. Gęsina polecana jest w wielu chorobach. W ofercie Gęsiej Chaty mięso jest wysokiej jakości, zdrowe i ekologiczne. 

Przygodę z gęsiną w Gęsiej Chacie rozpoczęliśmy od deski wędlin podanych na łupku z kamienia. Znaleźliśmy tu obłędny półgęsek wędzony na zimno i na ciepło, salceson, kabanosy, kiełbaski i niezwykle soczysty pasztet. Niezwykła różnorodność jest gęsiny. Przyznam, że był to pyszny początek! Brakowało mi tu tylko smalcu z gęsi, ale ten w końcu zakupiłam razem z rillettes z gęsi w słoikach na wynos, do domu. 








Czernina, czyli czarna polewka - nigdy wcześniej jej nie jadłam, nigdy nie byłam pewna czy odważę się spróbować, ale Paweł, który już kiedyś wcześniej jadł stwierdził, że wypada spróbować, bo pewnie w lepszym wydaniu nie będziemy mieli okazji. Czernina w Gęsiej Chacie kosztuje jedyne 8 zł, a otrzymujemy miseczkę pełną gęstej zupy z ziemniaczanymi kluseczkami. Zaskoczyła mnie ta zupa! Gęsta i taka słodko-kwaśna, kompletnie nie wiedziałam, że tak smakuje i gdyby nie kolor to pewnie w życiu bym nie zgadła z czego jest zrobiona. Gruszki w occie świetnie tu pasowały, a aromat goździków podkręcił charakter tej polskiej, tradycyjnej zupy. 


Przyszliśmy na obiad późnym popołudniem i na szczęście zastaliśmy jeszcze pierś z gęsi (15 zł), do której dobraliśmy dodatki w postaci kaszy gryczanej (ok. 3 zł) i surówki ze świeżych warzyw (ok. 4 zł). Tanim kosztem na talerzu znalazł się naprawdę świetny obiad. Co prawda pierś nie była jakoś wybitnie wilgotna, ale nie była też całkiem przesuszona - możliwe, że to przez to, że mięso leży w takich podgrzewaczach przed podaniem na talerz. Tak czy siak - ten talerz obiadowy oceniamy jako smaczny. 




Właściciel noclegu, który wynajmowaliśmy (zobacz gdzie spać w Iławie) polecał nam spróbować w Gęsiej Chacie pierogi z gęsiną (jedyne 10 zł). O mamo jakie to były dobre pierogi! Mięciutkie i cienkie ciasto wypchane po brzegi mięsem, obłęd totalny! Idealne pierogi - a jaka cena! Koniecznie musicie ich spróbować, tym bardziej, że akurat pierogi znajdują się w stałej ofercie obiadowej.




Do picia na miejscu znajdziecie kompot, świeżo wyciskane soki i regionalne piwo Kormoran.


W ofercie Gęsiej Chaty znajdziecie także śniadania podawane z chlebem własnego wypieku. Na deser dostępne są domowe ciasta, na które my nie mieliśmy już miejsca! 

To cudowne, że w Iławie jest miejsce, które promuje gęsinę, która jest tu produktem regionalnym! Jeżeli jadacie mięso to koniecznie tu zajrzyjcie (ale dla wegetarian tu też coś się nie znajdzie)! 

1 komentarz:

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)