Szukaj na blogu

Omlet ze śliwkami - dutch baby

Czasami lubię coś zjeść nowego i wyjątkowego na śniadanie w weekend. Mam dla Was słodkie, jesienne śniadanie - puszysty omlet ze śliwkami, zwany też pieczonym naleśnikiem, czyli dutch baby. Jedno Wam powiem - ale to było dobre! Inne przepisy na śniadanie znajdziesz tu. 



Pieczony omlet ze śliwkami - dutch baby



Przepis na omlet ze śliwkami:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki mleka
  • łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • kilka śliwek
  • 1-2 łyżki masła
  • cukier puder do posypania

Jak zrobić omlet ze śliwkami?


Rozgrzać piekarnik do 200-220 stopni C. Śliwki pozbawić pestek i podzielić na połówki. Zmiksować ze sobą jajka, mąkę, mleko, cukier waniliowy i sól na puszystą masę. Na patelni (którą można włożyć do piekarnika) rozpuścić masło, a następnie wlać zmiksowaną przed chwilę masę jajeczną. Wyłożyć na wierzchu połówki śliwek, a następnie włożyć patelnię do piekarnika i piec przez 20-30 minut aż omlet urośnie i lekko się zrumieni. Podawać omlet ze śliwkami posypany cukrem pudrem. 






Print Friendly and PDF



@dusiowakuchnia






2 komentarze:

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)