Szukaj na blogu

Najlepsza szarlotka na świecie

Opublikowałam na blogu 2 tysiące wpisów! Uwierzycie? Przypomniało mi się, że miałam opracować przepis na szarlotkę, taką najpyszniejszą, jaką jadłam w górach czy w najlepszych restauracjach. I wiecie co? Udało się! Przetestowałam ciasto na 6 osobach i zachwytów nie było końca. Kiedy usłyszałam, że to najpyszniejsza szarlotka na świecie to moje serduszko się uradowało! Udało mi się i ja też wcinałam bez opamiętania. Przepis na pyszną szarlotkę macie poniżej! Zróbcie na weekend! Natomiast po inne przepisy z jabłkami zapraszam tu.


Najlepsza szarlotka na świecie

najlepsza szarlotka


Szarlotka - składniki

przepis na ciasto kruche:

  • 3 szklanki mąki
  • kostka masła 200 g
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 żółtka + 1 jajko
  • szklanka cukru


nadzienie na szarlotkę:

  • 2 kg jabłek szara reneta
  • 150 g cukru
  • łyżka cynamonu
  • opcjonalnie: rodzynki


Szarlotka - jak zrobić?


Przygotować nadzienie: obrane jabłka pokroić na niewielkie kawałki i razem z cukrem podsmażyć aż zmiękną, ale nie rozpadną się. Pod koniec dodać cynamon (jeśli lubicie dodajcie też rodzynki), wymieszać i zostawić do lekkiego ostudzenia.
Składniki na kruche ciasto zagnieść ze sobą i podzielić na 2 części. Jedną cześć włożyć na chwilę do lodówki, a drugą rozwałkować na szerokość blaszki 20x30 cm. Przełożyć ciasto na blachę wyłożoną papierem o pieczenia, a potem wyłożyć nadzienie jabłkowe. Wyjąć drugą część ciasta, rozwałkować i położyć na wierzchu. Piec ciasto przez godzinę w temp.180 st.C.

najlepsza szarlotka

szarlotka przepis

szarlotka przepis

najlepsza szarlotka
Print Friendly and PDF

4 komentarze:

  1. Wygląda przepysznie! Aż mnie naszła ochota na coś słodkiego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szarlotka wygląda naprawdę pysznie, nie dziwię się, że tyle osób się nią zachwyciło. :) Sama jestem na diecie roślinnej, więc niestety nie mogę sobie pozwolić na jej wykonanie, ale być może przerobię przepis na nieco bardziej wegański. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda idealnie i na pewno tak samo smakuje

    OdpowiedzUsuń
  4. Już patrząc na ciacho, wierzę, że pyszne...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)