Szukaj na blogu

Relacja z Gali Żółtego Przewodnika Gault Millau

Mam nadzieję, że obserwujecie mnie na bieżąco na Instagramie i wiecie, że tydzień temu miałam zaszczyt uczestniczyć w wielkiej gali Żółtego Przewodnika Gault&Millau, która odbywała się po raz pierwszy w Gdańsku. Zapraszam Was na relację z gali oraz spis wyróżnionych miejsc z Trójmiasta!



Jak było na gali? Zobacz na filmie!



Tydzień temu odbyła się w Gdańsku jubileuszowa Gala V edycji Żółtego Przewodnika Gault&Millau. W wydarzeniu brało udział ponad 500 osób! Niesamowicie wyglądała ta wielka sala wypełniona po brzegi szefami kuchni w białych fartuchach! Cały wieczór był prowadzony w świetny sposób przez redaktor naczelną - Justynę Adamczyk oraz dziennikarza telewizyjnego - Macieja Kurzajewskiego. Gala rozpoczęła się wręczeniem nagród w 5 kategoriach dla szefów kuchni - niestety pomimo nominacji, nikt z Trójmiasta nie zdobył nagrody. 



Potem rozpoczęła się II część gali, czyli kolacja degustacyjna przygotowana przez 60 szefów kuchni połączona z bitwami kulinarnymi podczas live cookingu. Wydawanie dań trwało wieki, bo było to aż 10 dań - niestety nie wszystkich udało mi się spróbować, ponieważ kiedy oglądałam gotowanie na żywo ominęło mnie coś do jedzenia. Największą kontrowersją okazało się pierwsze danie, z jednej strony Aleksander Baron zaserwował wołowinę saute, a z drugiej Jan Kiliański (z gdyńskiego Neonu) podał wołowinę z dodatkami, ale w pudełku! O tym będzie się długo mówić! Następnie była bitwa na warzywa korzenne, na troć (która w wersji Martina Castro smakowała wybitnie i to było dla mnie najlepsze danie), na rostbef (tu szef gdańskiego Mercato podał ciekawą i smaczną wersję) oraz na końcu były desery (których nie dane mi było spróbować). 











Na samym końcu rozdano Żółte Przewodniki Gaut&Millau Polska 2019, w których pojawiła się nowa kategoria POP. Opisano w niej miejsca, które nie są restauracjami, ale proponują smaczne jedzenie. Znalazły się tu kawiarnie, cukiernie, bary czy street foody. Przewodniki można już kupić m.in. w Empiku. 


Które restauracje zostały wyróżnione z Trójmiasta?


1611 Restaurant
Bistro POBITEGARY
Restauracja Corrèze
Eliksir
Fellini Restauracja
Restauracja Magiel
Mercato
Restauracja Motlava
Prologue
Restauracja Kubicki
Restauracja Ritz
La Cucina
Ryż
Restauracja Targ Rybny
Trattoria La Cantina (byłam kilka razy polecam)
Restauracja Zafishowani
Restauracja Biały Królik
Restauracja Malika (ostatnio próbowałam przystawek boooskie)
Moon
Santo Porto Magda Gessler
Sztuczka
Bulaj
Cyrano & Roxane
Petit Paris
Projekt 36
Secretariat
Sztuczka Bistro
Tawerna Rybaki
Thai Thai
White Marlin


W kategorii POP wyróżniono z Trójmiasta:

Cafe Pub Bruderschaft
Cathead Multitap
Drukarnia Cafe
Flisak '76
Klatka B
Kurhaus
Lodziarnia Miś
Mała Sztuka
Pierogarnia Mandu (byłam 3 razy, ale mnie nie przekonali w 100%)
Ping Pong
Pixel
UMAM patisserie (polecam! cudowne ciastka)
Winiarnia Literacka
Z innej Parafii
Pizzeria Gdynianka
Honolulu wise food
Neon
Konsulat Dobrego Piwa
LAS dolnysopotpółnoc
Lynx & Wasp.

Całkiem sporo mam tych pysznych miejsc zaliczonych, a teraz pozostało sprawdzić resztę z przewodnika :)! Marzenie sprawdzić wszystko :). 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)