Szukaj na blogu

Schab faszerowany suszonymi owocami

Na pewno dobrze znacie już przepis na schab ze śliwką, ja robiłam już też schab z morelami czy z żurawiną. Tym razem postanowiłam kawałek mięsa nafaszerować wszystkim na raz, efekt murowany! Spróbujcie koniecznie i zaskoczcie gośćmi :). 


Schab faszerowanymi suszonymi owocami (śliwkami, morelami i żurawiną)

Przepis na schab faszerowany suszonymi owocami

1,5 kg schabu
marynata: sól, pieprz cytrynowy, majeranek, zioła prowansalskie, 2 łyżki oleju
kilka sztuk moreli
kilka sztuk suszonych śliwek
garść żurawiny

Jak zrobić schab faszerowany suszonymi owocami? 


Naciąć schab tak aby w środku powstała kieszonka. W to miejsce poupychać naprzemiennie suszone owoce: śliwki, morele i żurawinę. Z zewnątrz natrzeć schab olejem wymieszanym z przyprawami. Odstawić na noc w lodówce. Następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec w temp 180 st.C. przez 1,5 godziny. Warto schab faszerowany suszonymi owocami wystawić w całości na stół, bo w przekroju prezentuje się efektownie. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)