Szukaj na blogu

Sernik czarny las (sernik szwarcladzki)

Napisałam dla Was z okazji ÓSMYCH URODZIN BLOGA przepis na sernik czarny las, który jest genialny. Nieco pracochłonny, ale efekt jest zniewalający. Idealny na świąteczny stół. Rozpływa się w ustach, wszyscy mruczą mmmm :). 


Sernik Czarny Las (sernik szwarclandzki)



na spód:
  • ok. 200 g ciasteczek oreo


na masę: 
  • 1 kg twarogu z wiaderka na serniki
  • budyń czekoladowy
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 3 jajka
  • 400 ml mleka skondensowanego
  • 3 łyżki kakao

frużelina wiśniowa: 
  • 600 g wiśni z kompotu
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
do ozdoby:
  • 330 ml śmietany 30%
  • śmietan - fix
  • 2 łyżki cukru pudru


Jak zrobić sernik szwarclandzki? 


Ciasteczka oreo zmiksować na pył np. w blenderze kielichowym i wyłożyć nimi spód tortownicy o średnicy 24 cm. Wstawić do lodówki. 
Przygotować masę twarogową miksując wszystkie składniki ze sobą. Wylać masę na spód ciasteczkowy i piec sernik przez około 70 minut w temp. 180 st.C. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i studzić sernik przez noc przy uchylonych drzwiczkach. 
Przygotować frużelinę - przelać wiśnie z cukrem do rondelka i podgrzewać. Gdy puszczą dużo soku dodać sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną wymieszaną w odrobinie wody. Podgrzewać aż zgęstnieje. Ostudzoną frużelinę wyłożyć na środek sernika. 
Ubić kremówkę z cukrem pudrem i fixem na sztywno, przełożyć do szprycy z odpowiednią końcówką i wyciskać rozetki na brzegi sernika. Sernik Czarny Las podawać prosto z lodówki. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)